gkillmaster's Recent Posts

gkillmaster
Mon, Oct 08, 2018, 10:59

Hi There,

Maybe this was covered before but I couldn't find mention of it. Have been using MIDI Program Change in Aalto and Kaivo but using a MIDI Programs folder for Virta doesn't seem to work. Is this implemented in Virta?

Thank you and really love the new website!!!

Greg K.

(in response to Virta and MIDI Program Change)

gkillmaster
Mon, Oct 08, 2018, 17:41

O yes! Thanks and you are correct! Sorry. I think I had loaded presets into the folder when I had my DAW opened and I needed to reload plugin.

gkillmaster
Sun, Feb 11, 2018, 09:55

I'm having trouble using my MPE controller (Seaboard) to play Virta in Cubase 9. I have it as an Insert in the audio track but I see no way to link MIDI input to it? Is there a way?

Also, what are the steps to get this to work in Bitwig (v2.2.3)? I tried hooking it up the was it was explained in setting it up for DAWs post for Bitwig 1.3.6 but it doesn't work...

Thanks for any guidance on this. Would love to see this working. Cubase and Bitwig are my main DAWs.

(in response to How to setup Virta in MPE mode in Cubase 9 Pro? (and/or Bitwig))

gkillmaster
Mon, Feb 12, 2018, 14:33

Yay! I got this to work using Bitwig's Note Receiver device on the audio track that has Virta on it.

And in Cubase, I was able to add a separate MIDI track and send the track's MIDI output to Virta!

So all good now! Maybe this'll help someone else trying to figure it out...

(in response to How to setup Virta in MPE mode in Cubase 9 Pro? (and/or Bitwig))

gkillmaster
Sun, Feb 11, 2018, 10:32

P.S. someone on a Steinberg forum suggested that VST3 plugins allow MIDI input to them. I hope this is not the only way to do this though...

(in response to Kaivo 1.3.3 beta available)

gkillmaster
Sun, Feb 04, 2018, 07:20

false alarm, deleting post about crackling. my samples were set too low. My apologies for taking up precious space...

gkillmaster
Sat, May 20, 2017, 07:59

I have no idea what this could mean but when I load Kaivo or Aalto in front of Bitwig's Audio to Mod instrument device (takes audio and turns it in to modulation values), I get this message to send a plugin crash report. It doesn't do this with any other synth I try, FM8, Arcsyn etc...

"Unbalanced PDC Graph: Unable to balance compensation delays in the document graph."

(in response to Kaivo and Aalto issue in Bitwig)

gkillmaster
Thu, May 25, 2017, 11:05

Hi Randy, just heard from Bitwig about this and they say it will be fixed in the next release so i guess that means its something on their end.

(in response to Aalto 1.8.1, Kaivo 1.3.1, Virta 1.3.1 updates)

gkillmaster
Tue, Jan 03, 2017, 12:11

Kaivo OSX is still 1.3.0? Thanks for the updates!

gkillmaster
Sun, Dec 11, 2016, 11:04

Lately, I'm not using any other processor. Amazing stuff. have my keyboard to the side to make alterations. Nothing like it!

gkillmaster
Sat, Dec 10, 2016, 11:59

just FYI. Virta seems to work fine.

(in response to Aalto and Kaivo betas crashing Cubase 9)

gkillmaster
Wed, Dec 14, 2016, 22:53

same here. haven't been using the betas cause of demo restrictions as well. happy to wait if its a pain making keys for betas and all.

gkillmaster
Fri, Nov 18, 2016, 16:40

I know this may be a very basic question but I've spent quite a lot of time trying to figure this out and can't. Looking through both the Virta manual and the Cubase manual.

What is the best way to set this up in Cubase so I can use my keyboard with Virta?

I see the example for Live in the Virta manual and its very straight forward but not obvious in Cubase...

many thanks for any help on this.

Greg K.

(in response to Aalto and Kaivo betas crashing Cubase 9)

gkillmaster
Mon, Dec 12, 2016, 16:17

no, not for me. Still crashes. But the old Kaivo release version 1.2.1 with .VST extension loads fine.

(in response to Aalto and Kaivo betas crashing Cubase 9)

gkillmaster
Mon, Dec 12, 2016, 09:20

Mac OSX Sierra...

(in response to set up Virta in Cubase Pro 8.5.20?)

gkillmaster
Sat, Nov 19, 2016, 07:56

Its easy. you create an audio track and insert Virta on it. (you have to do this first or the MIDI track won't see the plugin)

Then in the output section in the inspector on the MIDI track's top track tab, select Virta listed in the pull down menu.

Sorry to take up space of you website for this but maybe it could help someone else.

gkillmaster
Thu, Nov 17, 2016, 14:42

I have a Cubase Pro 8.5 project with Equator, Aalto and Kaivo loaded. Aalto preset alter strings and Kaivo preset acoustic bass. Using 2015 iMac with i7 processor and 24 gigs RAM.

Things were crackling pretty bad and I enabled ASIO guard which seemed to help a little. I also turned off numbers and animation, but its still crackling when I record, mostly. At some point the playback was crackling but that seems to have gone away.

I opened the VST Performance meter and while recording, Equator never goes over 25% real-time peak, but Aalto and Kaivo go past 100% quite often and stay in the upper 25%.

I guess it could be usable if I can get used to the record crackling, but it is very distracting.

Are there any tips for "fixing" this (not sure if anything is actually broken or the synth just uses that much CPU)?

thank you!

Greg K.

(in response to trying to understand crackling)

gkillmaster
Fri, Nov 18, 2016, 15:02

thanks Randy! no cracklin' in Virta. But there is a swoosh fairly regularly :)

With VST meter, it rarely goes above 10% Assume once the updates are released, this will affect Aalto as well?

p.s. getting beautiful stuff with simple audio recordings and Virta. Really loving it so far.

gkillmaster
Tue, Nov 01, 2016, 20:33

I would love to get a little clarity about how to properly set the Roli to get maximum expression from Aalto and Kaivo.

In the manual for Aalto, it talks about +1 and +2 in the Key module, but my interface shows x and y and I'm not sure what these do. Things like this. Would be good to know what channel range I set on the Roli. Probably 2 through 4 for Aalto and 2 through 8 for Kaivo? Is Y actually mapped to CC74 for "slide" on the Roli... Anyways, lots of questions. Roli has a bunch of pages outlining how to set up specific synths but I don't see anything about Aalto or Kaivo...

Thanks for any help!... These are the synths I mainly want to use with my RISE!

best,

Greg K.

(in response to Unclear about MPE setup for Roli RISE with Aalto and Kaivo)

gkillmaster
Wed, Nov 02, 2016, 10:40

thanks again Randy! All clear now...

(in response to Unclear about MPE setup for Roli RISE with Aalto and Kaivo)

gkillmaster
Wed, Nov 02, 2016, 08:51

So in Cubase speak, for Aalto and Kaivo, I'm setting to record CC74 (Brightness), Pitchbend and Aftertouch (or should I use Poly Pressure? Always assumed this didn't have the same meaning being note for note anyways)

And can I assume that velocity (Strike in Rolispeak) is handled the same was as always, as velocity?

Then there is release velocity, the 5th D...

For recording Aalto In Bitwig, it seems like pitch is pitchbend, Y as "Timbre", aftertouch as "Pressure", Strike as "Velocity" and Lift as "R-Vel"

I'm also setting Virta to MPE mode too...

(in response to Unclear about MPE setup for Roli RISE with Aalto and Kaivo)

gkillmaster
Wed, Nov 02, 2016, 08:26

Thanks everyone! Up and running. Much appreciated!

gkillmaster
Sat, Oct 08, 2016, 07:49

I'm so curious about this comparison. They seem very similar. If anyone has experience with both, I would also love to hear comparisons in the experience of playing them.

thanks and best,

Greg K.

(in response to How does Soundplane features compare to Linnstrument?)

gkillmaster
Sat, Oct 08, 2016, 19:15

Thank you Randy!

gkillmaster
Fri, Jul 29, 2016, 19:24

I'm not sure this is what is going on, but in Logic Pro X, I had to increase the I/O buffer size to 1024 to get the patches to play without an error dialog and the audio engine stopping. But after setting it to 1024, very often the patches will have not audio output til I either rewind or, in some cases, quit and restart my project.

Is this a known problem? Is there anything I can provide to troubleshoot this?

thank you!

Greg K.

(in response to synths crackling a lot)

gkillmaster
Mon, Aug 29, 2016, 14:33

ok, thanks, I will. And if it persists, I'll make a video and send to you...

...by the way, thanks for well wishes and doing better, (Had 2 hernia "repairs" at the same time!)

gkillmaster
Sat, Aug 27, 2016, 19:23

Hi, I've noticed recently that Kaivo and Aalto are crackling when I use them. if I load another synth (say Synplant or FM8) they don't. It is very noticeable and repeatable. In both Bitwig and Logic. Is this a known thing? Pretty much makes them unusable.

(in response to synths crackling a lot)

gkillmaster
Mon, Aug 29, 2016, 08:55

An update here. I had to work in bed for a week so I was on my laptop (with headphones) when this was happening. Now that I'm back on my desktop, Things sound very clean. I couldn't imagine how this could happen but maybe the sound "driver" on my macbook pro doesn't handle the tinkly noise sounding patches well? weird...

(in response to synths crackling a lot)

gkillmaster
Sat, Aug 27, 2016, 19:23

p.s. Aalto version 1.7, Kaivo version 1.21...

(in response to Virta - patches causing audio engine to stop?)

gkillmaster
Sat, Jul 30, 2016, 13:55

ok, great! thank you.