hardware and software for electronic music 

randy's Recent Posts

Tue, Nov 02, 2010, 09:03

Hi David,

I totally understand. I will look at solutions for you for the next update after 1.1.

-Randy

Sat, Oct 23, 2010, 10:00

So, Aalto is an Audio Unit plugin. You need to run it in an AU host such as Logic or Live. Max/MSP is also an AU host, if you use the audiounit~ object. So, I would look into running Aalto directly in Max/MSP.

Maybe try some very simple AU synth with audiounit~ first, to get something working.

Wed, Oct 20, 2010, 12:53

I don't have anything like an "Aalto patch" though. Aside from some early prototypes it wasn't made using Max/MSP.

If you explain what you want to do that you can't do now, I can try to help. Have you tried using audiounit~?

Tue, Oct 19, 2010, 16:53

@billrobin

Yup, here I am working on it. Thanks for your vote of confidence!

Tue, Oct 19, 2010, 10:41

Fixed for 1.1 bud!

Sat, Oct 16, 2010, 12:43

OK, you demonstrated this and it looks like an issue with logarithmic controls. I will see what I can do.

Sat, Oct 16, 2010, 12:42

Hopefully next week!

Tue, Oct 12, 2010, 17:47

I think this is fixed for 1.1.

Tue, Oct 12, 2010, 17:44

Fixed for 1.1!

Thu, Oct 07, 2010, 11:00

Thanks for the details! I suspect some out of bounds numbers are getting through and fragging the oscillator. Will look at how to prevent this for 1.1.

Wed, Oct 06, 2010, 15:42

OK, I'll have to learn about those fancy features to see if I can reproduce this.

Wed, Oct 06, 2010, 15:32

I had some weird intermittent problem with the Configure... menu like that, then it went away in 1.0. What are your Live version and Mac OS versions?

Tue, Oct 05, 2010, 08:53

Thanks for the thoughts. I will look at Silent Way.

Some people don't want to use a computer in their setups at all, so a racked CV converter would be a very good thing for them. You might be surprised how little a capable DSP costs.

Mon, Oct 04, 2010, 09:27

I am making the CPU usage better every day, so I think it's pointless for me to document it in that way now.

Mon, Oct 04, 2010, 08:56

Glad to hear that .scl will be a good choice.

Please stay tuned for an update in around two weeks.

Mon, Oct 04, 2010, 08:49

Thanks for the detailed report. I cannot reproduce this one. But, I don't have 10.6 here so that may be why.

There are other problems with automation that I have to address. So some of my automation code will be rewritten for version 1.1, (coming soon!) and hopefully fix your problem. I'll put it in the bug database so I remember to check.

Sat, Oct 02, 2010, 07:55

Hi Yorgos,

Of course I think tunings besides 12-ET are important, or the button wouldn't be there in the first place! So I would hope that seeing it can make you happy rather than sad. I am planning to load Scala .scl files.

As to when, your feedback as a paying customer makes it a priority! If it goes quickly, I can get it in the next update along with the optimizations I'm doing now. If not, then the one after that.

Thu, Sep 30, 2010, 12:36

The details are not yet fixed, but some kind of configuration software that can do what you are describing is planned for the Soundplane A. You could configure it to have a bunch of virtual keys, and then mark those somehow on the surface. Also, I have a very simple reference pattern planned that should be easy to learn your way around.

Thu, Sep 30, 2010, 11:34

it's much easier to get away with it

I wondered in the part why anyone would want a standalone app. I can't argue with this reasoning! LOL. I will put a standalone on the to-do list.

In the meantime I would suggest using a super light AU host like Apple's AU Lab.

Thu, Sep 30, 2010, 10:29

It is intentional. Many controllers send out a low-resolution signal for pitch bend, with only 128 values. If the pitch bend is not smoothed on the way to the synth, there is always a clicking noise when moving the controller.

I'll have a listen and see if I can make it faster.

Wed, Sep 29, 2010, 15:56

Hi Doug,

One voice takes about 30% of my CPU meter in Logic on my five-year-old Macbook Pro (1.83G Core Duo). So, you can do much better!

I guess the first thing I would do is try another host and see what happens. If you don't have one you can download a Numerology or Live demo.

Also, I should add: the registered version takes the same amount of CPU as the demo. So, something weird would appear to be going on.

Tue, Sep 28, 2010, 13:44

Updates to the same major version will be free forever. If I release a version 2, I might charge an upgrade cost, but I don't even have a version 2 planned.

Tue, Sep 28, 2010, 08:02

The "mod" dial in the key section selects the CC that is sent to the "mod" signal output. So there is one assignable controller that gets saved with each preset.

I am hearing the need for more assignable controllers.

Aftertouch is indeed a different MIDI message from control change.

Mon, Sep 27, 2010, 09:00

Other people want this too--- it's possible but not easy. So I will probably do it, but not soon.

Mon, Sep 27, 2010, 08:58

I would be happy to do that for fun when I get time, like after the 1.1 update.

Mon, Sep 27, 2010, 08:58

I always recommend making a 1x1 controller (single pressure sensor) with your audio interface first. This way you can check to see if the electronics will support an 8x8 version, and hopefully have some fun.

I'm happy to answer questions about the porting and MaxForLive work if someone wants to take it on.

Fri, Sep 24, 2010, 11:05

Thanks for the good words, Alex!

I have found a problem with parameter automation and Logic, which I think will address your symptom. So I expect this to be fixed in the next update.

Wed, Sep 22, 2010, 13:27

Wow. I have not heard of this one before and can't duplicate it here-- this morning I fixed an automation bug and changed params many many times. And I am on Ableton 8.1.5

Try starting with an empty Live document, and put a fresh Aalto in it (click the Aalto with the little AU picture, not one of the presets) then bring the GATE level dial up. Does that work? Then click the arrows in the Device frame to hot-swap presets.

If all else fails and you are brave you could try Live 8.2, out today.

It's no secret Aalto is a huge CPU hog. I am addressing this with the next update.

Tue, Sep 21, 2010, 17:45

Apparently, some combination of Ableton and MacOS makes the presets fail to load. I haven't been able to reproduce this yet.

The workaround is to make your presets folder by hand. Make a folder ~/Library/Audio/Presets/Madrona Labs/Aalto . This is the one that Live should be making for you. Then put all the .aupreset files from the "Aalto 1.1 presets " directory in there. The Aalto patches show up in the Plug-in Devices menu in Live.

It's gonna be OK.

Please tell me your Ableton and MacOS versions!

Wed, Sep 22, 2010, 05:58

Thanks for the update, I'm glad to know things are working. I bet Aalto did get some "out of bounds" information that caused it to stop making sound.